Ik ga verbouwen of renoveren

Als u sloop- of renovatiewerkzaamheden aan uw woning (bouwjaar voor 1994) gaat uitvoeren dient u een asbestinventarisatierapport te laten opstellen. Wilt u een nieuw dakpakket aanbrengen en wordt daarbij het asbesthoudend dakbeschot verwijderd? Wilt u vloerverwarming aanleggen in uw woning en daarbij dienen de asbesthoudende colovinyltegels in de gang te worden verwijderd? Heeft u een garage, stal, schuur etc. waarop meer dan 35 m2 asbesthoudende golfplaten aanwezig is welke u wil laten verwijderen? Heeft u een asbesthoudende buis in de schoorsteen zitten en wilt u deze of de gehele schoorsteen verwijderen? Het zijn allemaal werkzaamheden waarvoor een asbestinventarisatierapport benodigd is.

 

Wat mag ik als particulier niet zelf doen?

Vaak wordt verondersteld dat iedere asbesthoudende toepassing minder dan 35m2 door particulieren of bedrijven zelf mag worden verwijderd, helaas is dit niet juist! Particulieren is het toegestaan om maximaal 35 m2 geschroefde hechtgebonden platen of losliggende platen te verwijderen. Het zelf verwijderen van meer dan 35 m2 of van gespijkerde, geklemde hechtgebonden platen (golfplaten of vlakke platen) is niet toegestaan. Ook het zelf verwijderen van niet-hechtgebonden asbesthoudende toepassingen (denk aan vloerzeil, afdichtkoord, board e.d.) is niet toegestaan. Zoals u ziet zijn de mogelijkheden om zelf asbest te verwijderen beperkt, en gezien uw gezondheid is dit ook met een goede reden bepaald.

 

Gecertificeerde partijen inschakelen

Zodra er kans op vezelemissie aanwezig is (en dat is al snel bij geschroefde, geklemde, gespijkerde of gelijmde toepassingen) betekent dat de meeste gevallen dat de werkzaamheden door gecertificeerd personeel uitgevoerd dienen te worden. Deze mensen zijn opgeleid en hebben de juiste diploma’s om de werkzaamheden veilig uit te voeren, voor zichzelf maar ook de directe omgeving.

 

Wat mag ik als niet-gecertificeerd bedrijf zelf doen?

Bedrijven dienen bij werkzaamheden in of aan panden van derden (of hun eigen panden) gebouwd voor 1994 altijd een asbestinventarisatierapport op te laten stellen en de saneringswerkzaamheden door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf te laten uitvoeren. Denk hierbij aan een doorvoer maken in asbesthoudend dakbeschot, een nieuwe cv-ketel installeren en het plaatje asbesthoudend board onder of boven de ketel meteen mee verwijderen. Of misschien wel bij grotere renovatiewerkzaamheden aan bijvoorbeeld badkamers, keukens en het toilet.

 

Milieudelict

Indien men zich hier niet aan houdt en alsnog zelf asbest gaat verwijderen dan wordt dit gezien als een strafbaar feit: een milieudelict. Voorkom dus problemen voor uw eigen gezondheid maar ook voor uw portemonnee en planning van bouwwerkzaamheden.

 

Wat mag je als particulier dan wèl zelf doen?

Indien u van een woning of bijgebouw geschroefde asbesthoudende golfplaten wil verwijderen mag dit alleen als het oppervlak kleiner dan 35 m2. Dit geldt ook voor losliggende hechtgebonden toepassingen in of rondom uw pand.

 

Kortom, de zaken welke u zelf mag verwijderen of aanpakken zijn beperkt. Zet altijd uw eigen gezondheid op de eerste plaats. Laat u zich daarom goed informeren voordat u begint. Bij twijfel kunt u altijd contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies.